Upptäck Finland på ett annorlunda sätt med den senaste tekniken från Google Maps

Hitta avståndet mellan städer i Finland. Ha koll på vägen med Street View. Planera cykel- och vandringsturer på olika typer av kartor med vägprofil och praktisk information om rutten. Skapa GPX filer på noll tid med hjälp av kartor med flyttbara markörer och flyttbar rutt.
Denna sida fungerar inte med Explorer! Det finns flikar både till vänster om kartan och under. Varje flik börjar med en blå remsa. Man kan stänga och öppna de genom att klicka på den vita titeln.
Viktigt! Kartan använder API från Google Maps. För att undvika missförstånd använd Google Maps kartor ('Karta', 'Satellit' och 'Terräng') för att skapa en planering och andra kartor bara för en extra information.
Knappen 'Rita' på kartan - skapa kom ihåg-platsmarkörer eller linjer på kartan. Avsluta linjen med en dubbelklick. Menu kommer upp längst ner på kartan. Klicka en gång till på knappen för att stänga av funktionen. Nu kan du flytta platsmarkörer och linjer vart du vill. Funktionen fungerar inte tillsammans med planeringen.

Med 'Kollektivtrafik' knappen kan du stänga av eller sätta på 'Cykelvägar' efter att du har sökt en cykelrutt. Lägg märke till att 'Kollektivtrafik' och 'Cykelvägar' fungerar endast med Google Maps kartor.
Var uppmärksamt att Googles cykelbanor och vandringsleder stämmer inte överens till 100% med OpenStreet kartor. För att undvika missförstånd, använd endast OpenStreet kartor som extra information och Googles kartor till planeringen.
På en OpenCycle karta, gångbana är märkt med brun streckad linje, gångstig med en fin brun respektive grön streckad linje. Cykelbana och cykelstigar är märkta med en röd, ljusblå, mörkblå linje eller blå streckad linje.
Vissa huvudstäder, bland annat Stockholm, har ett stöd i 45° bilder. Dessa högupplösta bilder ger perspektivvyer mot var och en av kardinal riktning (nord, syd, öst, väst). Dessa bilder finns på 'Satellit' kartan och vid högre zoomnivåer. '45°' ska komma upp längst ner i kartmenu om funktionen är på.
Kända buggar. 'Totalt tid' visas rätt endast för sträckor med tiden upp till 71 timmar och 59 minuter.
 Från
 Till
 Via
 Stäng av
 Undvik motorvägar
 Undvik vägtullar
 Kortaste
 Avgångstid


Ändra kartans höjd
100%    90%    80%

Förklaringar:
Funktioner 'Från', 'Till', 'Via' och 'Stäng av'. Om du inte kan hitta positionen i sökrutan, kan du använda latitud och longitud. Klicka på knappen där det fattas data och klicka i kartan. Klicka på knappen 'Stäng av'. I fältet "Via" skriv varje namn på en rad och utan kommatecken. Det maximala antalet namn eller Lat/Long positioner i fältet "Via" är 8. Markörer och rutten är flyttbara. Flytta musen över rutten för att få en vit cirkel med ett svart bakgrund. Klicka med vänster musknapp och ändra resplanen efter dina behov. Om du vill ångra ändringar, klicka på 'Ångra ändringar' knappen på kartan. Läs mer om att komma snabbt igång med cykelleder eller vandringsspår i fliken GPS, WGS-84.

 Spår
 Rutt
 Vägpunkter (start, slut)
 Encoded
 Spår
 Rutt

Vägpunkt - består av geografiska koordinater (latitud och longitud). Den kan ha en kort beskrivning typ namn eller riktning. Används för att märka enstaka punkter som fiske- eller jaktplats.
Rutt - består av en kedja sammanhängade vägpunkter. Används oftast i vildmarken utan någon led.
Spår - består av punkter i form av koordinater. Används för att följa till exempel en cykelled eller vandringsspår.

Uppe finns två boxar. Till vänster för att skapa en XML fil och till höger för att skapa en GPX fil. En fil med XML ändelsen, kan du konvertera till GPX på din favorit sajt till just din GPS.
Om du skapar en GPX fil, när du sparar, välj alternativet "Alla filer" och ange gpx. Till exempel minfil.gpx.

Att komma snabbt igång. Klicka i kartan för en start- och slutpunkt för att skapa en kort rutt. Dra en markör längs rutten. Börjar kartan korta ner rutten kan du antigen skapa brytpunkter eller avsluta, spara och forsätta med en ny rutt med början där man avslutade. Easy GPS kan slå ihop sedan alla avsnitt på noll tid. En brytpunkt skapar man genom att placera musmarkören ovanför rutten och flytta den i sidled. Placera markören strax innan rutten ändras. Placera musmarkören ovanför rutten och flytta den den svarta cirkeln med vit bakgrund lite åt sidan och tillbaka.

Man behöver två program (de kan laddas ner utan avgift på internet) för att jobba vidare med dina egna GPX filer.
EasyGPS kan slå ihop olika spår, rutter och vägpunkter till en GPX fil (Merge files). Man kan lägga till egna beskrivningar och namn på filen eller vägpunkter. Vid uppladdningen känner den av också det maximala antalet vägpunkter, rutter och spårpunkter hos en GPS.
GPSBabel kan konvertera mellan olika GPS modeller och kanske det viktigaste minska antalet av spårpunkter eller vägpunkter och anpassa filen till just din GPS (Filters, Routes & Tracks).

Men om du skapar en rutt och kartan räcker inte till? Se på boxen nedan.

Position Lat/Lon (decimalt)

GPS (wpt, rtept, trkpt)

WGS-84 GeoTracker (minuter)

Närmaste address

WGS-84 Lat  

WGS-84 Lon 

Om du planerar en rutt men vill avvika eller vill du ut i vildmarken, behöver du skapa en egen GPX fil. Skapa vilken som en kort GPX vägpunkt, rutt eller spår fil och spara på datorn. Öppna med Anteckningar. Om du behöver en extra kom ihåg markör, kan du klicka på knappen Rita. Klicka i kartan och klicka en gång till på Rita för att stänga av funktionen. Klicka på knappen Sätt på ovan. Klicka i kartan. Du får en markör. Koordinater i tabellen ovan gäller endast om man flyttar på markören. Placera markören där du vill. Högerklicka i rutan GPS (wpt, rtept, trkpt). Markera allt och kopiera. Markera i din fil motsvarande data och klistra in. Fortsätt med andra koordinater. Kom ihåg att namnge koordinater i nummerordning. Det kan underlätta livet. Radera koordinater som du inte behöver och spara. Klicka på knappen Stäng av om du är färdigt. Du kan slå ihop nu den filen med annan med EasyGPS programmet.

Utdata

I rutan Utdata finns koordinater (lat/lng) för skapad rutt. Du kan högerklicka i rutan, markera allt, kopiera och spara i Anteckningar som t ex MinFil.txt. Det kan vara hjälpsamt om du inte har det blekaste aning om antigen GPS eller kartor men vill ha ändå din rutt sparad på din dator. Kopiera sedan innehållet från din fil, klistra in i rutan Indata nedan och klicka på Visa på kartan. Din rutt ska visas på en liten karta under.

Position:  
Heading: 0.0 °
Pitch0.0 °
Pano ID

Förklaringar:

Försäkra dig att knappen 'Rita' på kartan är avstängd. Klicka på knappen 'StreetView' och i kartan. Använd kompassen för att vrida på bilden 360°. Varje klick i kompassen på pilen vänster- eller höger ändrar heading 40° och uppe- eller nere ändrar pitch 13.3°. Ovanför foton har du tre värdena. 'Position' som visar latitud och longitud - klickbart. 'Heading' som visar åt vilket håll tittar du på. 0.0 ° är mot norr. Nordost(NE), öst(E) och sydost(SE) har plustecknet. Nordväst(NW), väst(W) och sydväst(SW) har minustecknet. 180.0 ° är mot söder. 'Pitch' visar antal grader uppåt eller nedåt som du tittar på. 0.0 ° är parallellt mot marken. Plustecknet att du tittar uppåt och minustecknet att du tittar nedåt. Under foton med StreeView finns en information om vägen eller den närmaste korsningen.

Med den undre grafen kan zooma in den övre. Klicka på knappar som finns till vänster och höger och flytta till önskad plats.
Detta fönstret måste vara i öppet läge vid uppdateringen av kartan.
Du kan stänga och öppna detta fönstret genom att klicka på HÖJDPROFIL högst upp till vänster

    Derivata

Förklaringar:
Derivata är en funktion som anger förändringshastigheten i lutningens rakhet. En rät lutning har en linje på grafen, både stigande och fallande, som ändras i små steg. En kurvig lutnig har en linje på grafen som ändras kraftigt och amplituden beror på radien av lutningskurvan. Kan vara hjälpsamt för tävlingscyklister.
Detta fönstret måste vara i öppet läge vid uppdateringen av kartan.
Du kan stänga och öppna detta fönstret genom att klicka på DERIVATA högst upp till vänster

Totalt avstånd:
Totalt tid:
Total stigning:
Total sluttning:
Jämnhet:
Genomsnittlig lutning:
Starthöjd:
Sluthöjd:
Höjdskillnad:

Förklaringar:
Total stigning visar den totala vertikala upphöjningen av vägen. T. ex. om vägen stiger upp 50 meter vertikalt, sedan sänks ner och sedan stiger upp igen 20 meter då ska det visas 70. Värde visas i meter.
Total sluttning visar den totala vertikala nedsänkningen av vägen. T. ex. om vägen sänks ner 50 meter vertikalt, sedan stiger upp och sedan sänks ner igen 20 meter då ska det visas 70. Värde visas i meter.
Jämnhet visar hur pass mycket vägen är jämnt och är summan av Total stigning och Total sluttning. Om ett vägavsnitt är helt jämnt visas 0.
Genomsnittlig lutning visar en genomsnittlig lutning av vägen men med hänsyn till Total stigning och Totalt avstånd. Värdet visas i procent.
Höjdskillnad visar nivåskillnad mellan start och slutpunkten. Positiv tal visar att slutpunkten ligger högre än startpunkten och negativ tal att den ligger lägre. Värde visas i meter.
Du kan stänga och öppna detta fönstret genom att klicka på PRAKTISK INFORMATION OM RUTTEN högst upp till vänster

Bränsle kalkylator

Beräkna kostnaden för resan eller genomsnittlig bensinförbrukning (liter/100 km) av din bil
Avstånd (km):  
Bensinpris:  
Blandad förbrukning per 100 kilometer:  
Mängd av använd bränsle (liter):  
Resekostnad:  
Bränslemängd (liter):  
Genomsnittlig bensinförbrukning (liter/100 km):  

Hur man ska beräkna bränsleförbrukningen?

För att beräkna resekostnaden och bränslemängden välj "Avstånd", "Bensinpris" och "Blandad förbrukning per 100 kilometer".
För att beräkna " Genomsnittlig bensinförbrukning (liter/100 km)" av din bil välj "Avstånd" och "Mängd av använd bränsle (liter)".
Copyright 2008 - © satellitkarta.se
Support: info@satellitkarta.se